• water_ok_icon
  • water_ok_icon

Racordul de canalizare

Servicii

Despre canalizare

image

O rețea complexă

Rețeaua de canalizare face parte dintr-un sistem complex alcătuit din două mari componente:

sistemul de captare, tratare și distribuție către consumatori a apei potabile

sistemul de colectare, transport și epurarea apei uzate rezultate după utilizare

În prima fază, cea de alimentare, apa e luată din natură, tratată și distribuită către consumatori. După folosire, apa uzată ajunge în rețeaua de canalizare, de unde începe transportul ei către procesul de epurare.

Sistemul de canalizare face „treaba murdară” din circuitul apei orașului. Odată utilizată, apa potabilă devine apă uzată. Rolul sistemului este esențial în buna funcționare a orașului pentru că o canalizare funcțională înseamnă apă curată, mediu sănătos.

Canalizarea reprezintă o miză majoră atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru dezvoltarea durabilă.

Anatomia sistemului de canalizare

Sub Municipiul Ploiești există o rețea complexă de canale care colectează apa folosită de consumatori și pe cea provenită din ploi sau topirea zăpezii.

Apele uzate menajere provenite de la populație și apele uzate industriale provenite de la unitățile economice din Municipiul Ploiești, împreună cu apele meteorice, sunt preluate de racordurile de canalizare și gurile de scurgere de pe domeniul privat sau public al Municipiului Ploiești. Rețeaua de canalizare, fiind în sistem unitar, preia toate apele uzate menajere și meteorice prin două colectoare principale.

Colectorul principal I colectează apele uzate și meteorice din partea de est și nord-est a orașului și, în caz de ploi cu intensitate mare, descarcă prin deversoare debitele ce depășesc de cinci ori debitul pluvial în pârâul Dâmbu. Deversoarele intră în funcțiune doar la ploi de intensitate mare.

Colectorul principal II colectează apele uzate din partea de vest și sud-vest a orașului și descarcă apele ce depășesc de cinci ori debitul pluvial printr-un canal deversor într-un canal deschis, care ocolește stația de epurare și apoi se varsă în pârâul Dâmbu, în aval de stația de epurare a Municipiului Ploiești.

Rețeaua de canalizare a Municipiului Ploiești are în prezent o lungime de 341 km.


Toate apele colectate (ape uzate și ape meteorice) de pe suprafața Municipiului Ploiești sunt descărcate în stația de epurare.

Gravitația, forța care guvernează sistemul de canalizare

O mare parte a sistemului de canalizare din Ploiești funcționează datorită diferențelor de nivel de pe traseul de colectare. Datorită gravitației, apa murdară curge prin rețeaua de canalizare către cele două colectoare principale de ape uzate, de unde pornește mai departe spre stația de epurare a apelor uzate Ploiești.

Deșeurile solide aduse accidental în rețeaua de canalizare ca urmare a folosirii necorespunzătoare a acesteia, contribuie la formarea blocajelor pe traseu, care conduc la apariția:

refulărilor sistemului

mirosurilor neplăcute

tasărilor, fisurilor

surpărilor

Toate acestea se reflectă în creșterea costurilor de exploatare și, implicit, în creșterea tarifelor pentru colectarea apelor uzate.


! Obiectele sau substanțele deversate în sistemul de canalizare contribuie la formarea dopurilor pe acest traseu și blocarea fluxului de colectare și transport.

Monitorizare continuă

Apa Nova are personal dedicat, format din peste 60 de operatori, care poate interveni în orice moment pentru a asigura buna funcționare a rețelei de canalizare prin întreținerea, exploatarea, repararea și înlocuirea acesteia.

Procesul de epurare

După ce este folosită, apa din casele noastre ajunge în sistemul de canalizare, de unde este transportată către stația de epurare pentru a fi curățată și redată mediului înconjurător. Sistemul de canalizare este întreținut constant de către compania noastră, însă eficiența lui depinde și de comportamentul utilizatorilor.


! Este nevoie de mobilizarea tuturor pentru a avea o relație funcțională cu sistemul de canalizare și mediul înconjurător.

Cantitățile de deșeuri colectate la Stația de Epurare a Apelor Uzate Ploiești

Stația de epurare a Municipiului Ploiești nu este administrată de Apa Nova Ploiești. Cu toate acestea, în baza unui contract de colaborare, Apa Nova transportă anual de la stația de epurare deșeuri care depășesc 300 de tone.