Apa uzată evacuată de către utilizatori ajunge în sistemul de canalizare spre a fi transportată la stația de epurare, unde va fi curățată, pentru a fi redată mediului înconjurător. În grija noastră intră întregul sistem de canalizare, pe care îl întreținem constant și ne asigurăm că va colecta în mod corect apele uzate, îmbunătățind astfel calitatea vieții comunității noastre.
Cu toate acestea, grija pentru protejarea resurselor naturii stă în responsabilitatea noastră, a tuturor. Eficiența sistemului depinde în mare măsură și de comportamentul pe care îl aveți în utilizarea lui zilnică. Iată câteva moduri simple prin care puteți contribui:
- Nu folosiți toaleta drept coș de gunoi.
Resturile alimentare, deșeurile sau mici materialele de construcții formează cu ușurință blocaje în canalizare. Cârpele, vata medicinală, majoritatea produselor de igienă, chiar și părul sunt cei mai mari dușmani ai conductelor și țevilor de evacuare. Fibrele lor se agață de orice neregularitate a pereților interiori, ceea ce duce la blocaje.
- Nu acoperiți capacele căminelor de racord.
Căminele de vizitare sunt locurile prin care operăm întreținerea rețelei. Atunci când sunt blocate sau obturate, intervenția specialiștilor Apa Nova durează mai mult și este cu mult mai dificilă, spre deserviciul nostru, al tuturor.
Obiecte și substanțe care nu trebuie aruncate niciodată în canalizare:
Vopseaua - folosiți întreg conținutul cutiei de vopsea sau donați-o altcuiva spre folosire, în cazul în care v-a mai rămas. O puteți arunca la gunoi, dar doar după ce s-a uscat în întregime.
Medicamente - nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau chiuvetă, pentru că substanțele chimice care ajung în apă sunt greu de epurat. Dacă nu găsiți o farmacie care să colecteze medicamente expirate, atunci asigurați-vă că sunt sigilate atunci când le aruncați la gunoi.
Produsele cosmetice şi de igienă personală - Trebuie aruncate doar la gunoi, niciodată în vasul de toaletă sau chiuvetă.
Uleiul alimentar și grăsimea de gătit - Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoși poluanți și din această cauză aruncarea lui în sistemul de canalizare este ilegală în Uniunea Europeană. Cel mai sigur mod de a scăpa de uleiul de gătit este să apelați la o firmă specializată în reciclare.
Produse electrocasnice şi baterii - Există spații speciale pentru colectarea și reciclarea bateriilor în majoritatea magazinelor mari şi a supermarketurilor. Folosiți-le cu încredere.